Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Τεράστια οικολογική καταστροφή στην Άνδρο !!!

Τεράστια οικολογική καταστροφή στην Άνδρο

Τεράστια οικολογική καταστροφή στην Άνδρο


Θλίψη και αγανάκτηση προκαλούν οι εικόνες της οικολογικής καταστροφής στο νησί της Άνδρου. Η παράνομη χωματερή της περιοχής κατέρρευσε και τόνοι σκουπιδίων παρασύρθηκαν μέχρι την θάλασσα. Όλη η περιοχή έχει πλέον τεθεί σε καραντίνα ενώ απειλείται και το θαλάσσιο οικοσύστημα του Αιγαίου.

Το πρόβλημα για το νησί κρατάει από παλιά. Κατάλληλος χώρος για την ταφή απορριμμάτων δεν υπάρχει και τα σκουπίδια από την δεκαετία του 70' ρίχνονταν σε παράνομη χωματερή μέσα σε αρχαιολογικό χώρο.

Η κατάσταση τέθηκε εκτός ελέγχου όταν στις 4 Φεβρουαρίου, λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων μέρος της παράνομης χωματερής κατέρρευσε, παρασέρνοντας τα απορρίμματα στη θάλασσα, αφήνοντας παράλληλα την Άνδρο χωρίς κανένα χώρο ταφής των απορριμμάτων.
Για 2 μήνες σταμάτησε η αποκομιδή δημιουργώντας βουνά σκουπιδιών και φυσικά τεράστια υγειονομικά προβλήματα στο νησί. Η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε για έκτακτα μέτρα, όμως δεν κατάφερε να βρει κάποια λύση και έτσι, μέσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο δήμος ξεκίνησε και πάλι την αποκομιδή . Ο δήμαρχος του νησιού είχε δεσμευτεί να μην ρίξει τα σκουπίδια στο κατακρημνισμένο κομμάτι της χωματερής, πράγμα το οποίο θα επιτάχυνε τα προβλήματα μιας και τα σκουπίδια θα έφταναν μέχρι τη θάλασσα.

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο βίντεο η υπόσχεση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε. Τα σκουπίδια κατέκλυσαν τη ρεματιά της Σταυρούπολης και φτάνουν πλέον μέχρι την παραλία του Σχοινιά. Μια περιοχή στην οποία παλιότερα γίνονταν διάφορες καλλιέργειες καταστράφηκε ενώ η παραλία είναι πλέον τελείως ακατάλληλη.

Η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι η χωροθέτηση ΧΥΤΥ καθίσταται εξαιρετικά σύνθετη λόγω της ιδιομορφίας του νησιού, όπου το 40% είναι προστατευόμενες περιοχές και το υπόλοιπο τουριστικές περιοχές και αρχαιολογικοί χώροι.

Η χωματερή της Άνδρου λειτουργεί από τη δεκαετία του '70, όμως παρά τις προσπάθειες των κατοίκων να τη σφραγίσουν και την περσινή απόφαση του ΣτΕ που κηρύσσει παράνομη τη λειτουργία της, αυτή παραμένει στη θέση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: