Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΙΣΟΤΙΜΕΣ "ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ" ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ - ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ " ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ , ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ" !

Ι
"ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ, ΟΣΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ"
ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΣΑ ΘΕΛΟΥΝΕ, Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΟΥΚΟΣ !!!






Τι είναι το ΠΟΠ

Το σύστημα χρέωσης «Πληρώνω Όσο Πετάω» - ΠΟΠ- (επίσης γνωστό και ως μεταβλητή τιμολόγηση, μοναδιαία χρέωση ή διαφοροποιημένο σύστημα τιμολόγησης) στη διαχείριση αποβλήτων εφαρμόζει στην ουσία την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» με ένα δίκαιο τρόπο, χρεώνοντας τους πολίτες σύμφωνα με την ποσότητα των αποβλήτων που πραγματικά παράγουν.
Στην Ευρώπη, το κόστος της διαχείρισης των αποβλήτων στα παραδοσιακά προγράμματα διαχείρισης καλύπτεται από δημοτικά τέλη ή από εισφορές που καταβάλουν οι πολίτες μέσα σε λογαριασμούς άλλων υπηρεσιών όπως η ηλεκτροδότηση, ανεξάρτητα από την ποσότητα των αποβλήτων που παράγουν. 

Το κόστος συνήθως υπολογίζεται βάση του εμβαδού κατοικίας ή του αριθμού μελών ανά νοικοκυριό. Αυτός ο τρόπος χρηματοδότησης της διαχείρισης απορριμμάτων αδικεί τους πολίτες που  παράγουν λίγα απορρίμματα, είτε επειδή κάνουν ανακύκλωση – κομποστοποίηση, είτε επειδή δεν υπερκαταναλώνουν. 

Επίσης, επιτρέπει στους πολίτες να μην νοιάζονται ιδιαιτέρως για το πόσο καταναλώνουν, την ποσότητα σκουπιδιών που παράγουν και τις επιπτώσεις που προκαλούν στο περιβάλλον με τη συμπεριφορά τους.

Το σύστημα ΠΟΠ αντιμετωπίζει τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διαχείριση αποβλήτων ακριβώς όπως αντιμετωπίζονται όλες οι άλλες υπηρεσίες, π.χ. η ηλεκτροδότηση, η ύδρευση και η τηλεπικοινωνία. 


Στα προγράμματα ΠΟΠ τα νοικοκυριά πληρώνουν ένα μεταβλητό χρηματικό ποσό ανάλογα με την ποσότητα αποβλήτων που παράγουν και τις αντίστοιχες παρεχόμενες υπηρεσίες που απαιτούνται για τη διαχείρισή τους.

Με δεδομένο ότι συστήματα ΠΟΠ έχουν ήδη εφαρμοστεί σε ποικίλες εκδοχές, σε διάφορες χώρες, οι βασικοί στόχοι της μεταβλητής χρέωσης των αποβλήτων μπορούν να συνοψιστούν στα εξής σημεία:
  1. Μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται στους Χ.Υ.Τ.Υ. χωρίς να αυξηθούν οι ανάγκες διαχείρισης πέρα από την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.
  2. Μείωση της χρήσης πρώτων υλών, εξοικονομώντας φυσικούς πόρους μέσω της ανακύκλωσης – κομποστοποίησης.
  3. Δίκαιη χρέωση των πολιτών, όσον αφορά στη διαχείριση αποβλήτων.
  4. Βελτίωση της ενημέρωσης και ενεργοποίησης των πολιτών στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος.
Πρωταρχικοί οδηγοί για την εισαγωγή ενός συστήματος ΠΟΠ είναι η ανάπτυξη στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων από τις τοπικές αρχές. 

Ένα σύστημα ΠΟΠ μπορεί να εισαχθεί εύκολα σε ένα Δήμο αν υπάρχουν ήδη ολοκληρωμένες και λειτουργικές υποδομές για την ανακύκλωση. 
Επιπλέον, εάν εφαρμόζεται συμπληρωματικά η κομποστοποίηση, οι πολίτες αποδέχονται ευκολότερα τα συστήματα ΠΟΠ. 

Σημαντικό όμως είναι να ληφθεί υπόψη ο παράγοντας περιβάλλον και ταυτόχρονα η ισότητα στη μεταχείριση σε συνδυασμό με δίκαιες χρεώσεις στους πολίτες. 

Η γνώμη σας μετράει!!


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ θα ήθελα να γίνουν όλα όπως (αόριστα) λέει ο Δήμαρχος, όμως επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω.

Κι αυτό γιατί ο Δήμαρχος μιλάει για πρωτοπόρα μέθοδο διαχείρησης απορριμμάτων, που θα πρωτοχρησιμοποι ηθεί στην Άνδρο, λέγοντας ψέματα αφού έχει δοκιμασθεί στην Καλαμάτα και απέτυχε, δηλαδή η Άνδρος χρησιμοποείται σαν πειραματόζωο και παρά την μεγάλη καταστροφή που προκάλεσαν επιμένουν να ρίχνουν τα σκουπίδια στο ίδιο σημείο, θέλοντας ουσιαστικά να δείξουν, πως δεν έχουν πρόθεση να τα μεταφέρουν αλλού και δεν φοβούνται τίποτα, αφού άλλωστε καμιά κίνηση δεν έχουν κάνει μετά από τόσο καιρό για εξεύρεση χώρου.

Όσο για τα υπόλοιπα είναι απλώς για να τα λέμε,λόγια του αέρα, παρελκυστική ταχτική που την γνωρίζουμε καλά!

Όμως τους προειδοποιούμε πως τα πράγματα δεν θα 'ναι τόσο εύκολα γι αυτούς...
ΚΑΙ ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΓΝΟΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ , "ΝΑ ΦΟΡΤΩΣΟΥΝ ΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΕΛΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΩΝ" ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΟΓΩΝ.

ΑΝΔΡΙΩΤΕΣ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ